maanantai 15. elokuuta 2016

Viipurin Miniristeily

Saimaa Travelin Miniristeily kuljetti meidät heinäkuussa päiväksi Viipuriin. Sateinen sää ei matkaa haitannut, sillä olimme liikkeellä iloisella ja uteliaalla asenteella. Saimmekin kaupungista paljon irti lyhyessä ajassa.


Matkamme aikana risteilyaluksena toimi M/S Carelian sijasta M/S Brahe. Brahe lähti matkaan Nuijamaan satamasta, koska se tarvitsi suuremman kokonsa vuoksi Careliaa enemmän aikaa suluissa kulkemiseen. Matkamme alkoikin tästä syystä bussilla, joka vei meidät lähtöselvityksen jälkeen Lappeenrannan satamasta Nuijamaalle. Laivaan astuessamme henkilökunta otti risteilyvieraat hymyillen vastaan ja pian risteilymme sai alkaa.

Brahella aikamme kului laivaan tutustuen, sekä Keorken vetämään yhteislauluun osallistuen. Risteilyemäntä ilahdutti matkalaisia kertomalla tarinoita ohi lipuvista maisemista, sekä entisajan elämästä. Saimme muun muassa tietää, että Saimaan kanavaa pitkin on kuljettu jo 160 vuoden ajan. Maisemia katsellen ehdimme nauttia lounaan laivalla ennen Viipuriin saapumista.


Venäjän rajatarkastuksen jälkeen saimme ensisilmäyksen Viipurista. Omille teillemme emme kuitenkaan vielä lähteneet, sillä olimme varanneet etukäteen paikat opastetulle kiertoajelulle. Kiertoajelu antoi loistavan tilaisuuden nähdä monia kohteita nopeasti ja bussi oli kätevä kulkuväline sadesäällä. Saimme kiertoajelun ansiosta hyvän yleiskuvan kaupungista, sen nykypäivästä, sekä historiasta. Tärkeimpien nähtävyyksien lisäksi saimme kuulla kertomuksia monista Viipurin yksityiskohdista. 

Ensimmäinen kohteemme oli historiallinen Viipurin linna. Kiertoajelulla ihailimme linnaa vain kauempaa, mutta olisi hienoa päästä kiipeämään linnan torniin, josta avautuu näyttävät maisemat kaikkiin ilmansuuntiin. Se on varmasti hyvä paikka tutkailla nykypäivän Viipuria. Bussin ajaessa eteenpäin rakennusten yli kurottautui kellotorni, jonka luona oli vanhan tuomiokirkon rauniot. Kellotornin ympärillä näimme rakennustelineet, jotka kertoivat meneillään olevista korjaustöistä. Vastapainona historiallisille rakennuksille näimme ikkunasta modernin hotelli Victorian kiitäessämme eteenpäin.


Eremitaasin taidemuseon ulkoasu oli näyttävä ja mieleenpainuva. Se houkuttelee tutkimaan paikkaa lähemminkin ja niin varmasti teemme seuraavalla Viipurin matkallamme. Rakennus valmistui vuonna 1930. Museotoiminta jouduttiin kuitenkin lopettamaan talvisodan vuoksi yhdeksän vuoden jälkeen. Vasta vuonna 2010 rakennuksen entisöinti valmistui ja museotoiminta pääsi jälleen jatkumaan Eremitaasin upeassa ympäristössä.

Viipurissa on iso Torkkelinpuisto, joka jatkuu aina Viipurin kauppatorilta Punaisenlähteentorille asti. Puistossa on aikoinaan sijainnut näyttävä Viipurin uusi tuomiokirkko, joka tuhoutui sodan keskellä. Tänä päivänä puistossa on jäljellä pienet portaat paikalla, jossa kirkko aikoinaan sijaitsi. Lisäksi matkalla näimme restauroidun Viipurin kaupunginkirjaston, joka tunnetaan myös nimellä Aallon kirjasto. Se on Alvar Aallon suunnittelema ja valmistui vuonna 1935.


Kiertoajelu päättyi kauppatorille, josta oli helppo jatkaa Viipuriin tutustumista omin jaloin. Kauppatorilta kaikki myös löytäisivät helposti takaisin laivalle. Päätimme seuraavaksi käydä Pyöreässä Tornissa, jossa toimii nykyään ravintola. Sisätilassa vallitsi katon maalausten, sekä tornin kiviseinien luoma kiehtova tunnelma. Kiersimme kuuluisan kauppahallin ja huomasimme, että hinnoista kannattaa selvästikin käydä pientä neuvottelua myyjän kanssa ennen ostopäätöksen tekoa.

Ostosten jälkeen vesisade oli sopivasti tauonnut. Teimme pienen kävelykierroksen vanhassa kaupungissa ennen laivalle palaamista. Päädyimme kävelemään teatteriaukiolle, jonka tunnistimme kiertoajelulta. Aukion laidalla olleesta kioskista ostimme mukaamme lämpimät juomat käsien lämmikkeiksi ja ihastelimme ortodoksista Kristuksen kirkastumisen kirkkoa. Vanhassa kaupungissa rakennuksia oli monen kuntoisia ja osaa rakennuksista kunnostettiin parhaillaan.


Satamaan päin kävellessämme näimme pienen Lavka herkkukaupan, josta herkkujen sijaan mukaan tarttui Viipuri-aiheinen magneetti. Satamaan päästyämme meillä oli vielä hetki aikaa. Kurkistimme myymälään, jossa oli kahvio sekä monenlaisia matkamuistoja. Rakennuksessa oli paljon tilaa, siellä olisi pystynyt odottelemaan laivalle paluuta sateen sattuessa. Viipurin linnaan johtavalla sillalla näimme kaiteeseen kiinnitettyjä lukkoja, joita tutkimme aikamme kuluksi. Lopulta jatkoimme kulkumme tullin ja passintarkastuksen kautta takaisin laivalle.

Brahella meno oli mukavan kiireetöntä. Varasimme päivällisen ensimmäiseen kattaukseen, joka alkoi noin tunti laivan lähdön jälkeen. Ruokailun jälkeen vaihdoimme Viipurin kokemuksia muutamien matkustajien kanssa ja kulutimme aikaamme laivalta löytyneiden lautapelien parissa. Ohjelmassa oli menomatkaltakin tuttua yhteislaulua. Lapsille oli järjestetty piirustuskilpailu ja kaikki halukkaat pääsivät osallistumaan bingoon.

Saavuttuamme Nuijamaan satamaan, oli vuorossa passintarkastus. Siirryimme busseihin, joilla onnelliset, mutta pitkän päivän väsyttämät matkailijat pääsivät takaisin Lappeenrannan satamaan. Matkan aikana tuli listattua monia kohteita, joissa haluaisimme käydä tulevaisuudessa. Kotiin päästyä olikin hyvä aloittaa seuraavan Viipurin matkan suunnittelu.


- Päivi ja Julia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti